Alhamdulillah puaso hari ini biso tuntas. Menunyo alhamdulillah tuntas jugo. Nak nengok apo-apo yang saya makan?
1. Teh manis Taiwan
2. Pempek kulit, pempek telor
3. Model
4. Kue moci
Lemak nian makanan-makanan itu. Kagek awak harus coba kalau datang ke Palembang. Di sini semua makanan kebanyakan dibikin dari ikan. Rekomendasi utama, tetep pempek sih. Aiiiih, berasa dari surga itu pempek (hehehe). Cukonyo sedep nian. Sukolah saya! Jadi ada niatan jugo nak belajar bikin. Kemarin-kemarin sudah ditawarin tante Lin, sudah sempet nanya resep jugo, tinggal belajar praktek sajo. Cuman saya mikir, kalau bikin di Surabaya, dapet ikannyo dari mano? Sebab bahan utamanyo itu ikan gabus atau tengiri giling. Kalau pun ada tengiri, cak mano gilingnnyo biar idak ada tulang yang keikut? Kalau dipikir-pikir, susah nian.
Galak makan, idak mau susah-susah bikin. Jadi, beli sajo deh (hehehe).
#Edisi Bahaso Palembang. Maaf foto-foto makanan idak disertakan, menghormati bulan puaso:D
No comments:
Post a Comment